Dit is een tip uit de categorie ‘lief voor jezelf'. Dit is een belangrijke categorie. Want alleen als we leren lief te zijn voor onszelf en voor onszelf te zorgen, hebben we genoeg energie om onze positieve vibes aan anderen door te geven.


Vorige week las je over dopamine, serotonine en oxytocine. Vandaag is endorfine aan de beurt.

We hebben misschien geen ‘geldboom’, maar we kunnen wel een geluksboom hebben, waar we zelf de vruchten (Dopamine, serotonine, oxytocine en endorfine) van kunnen plukken. Deze ‘neurotransmitters of boodschappers in onze hersenen geven ons een goed gevoel, een gevoel van geluk. En het leuke is dat we niet passief moeten ondergaan, maar dat we ze zelf kunnen in gang zetten!!

Net als morfine werken endorfines als pijnstillers en kalmeringsmiddel. Toch zijn deze geluks-endorfines niet enkel bekend omdat ze onze pijnsignalen blokkeren, maar ook omdat ze euforie kunnen opwekken. De "runner's high" wordt veroorzaakt door een grote stormloop van endorfines.

Naast regelmatig sporten is lachen een van de gemakkelijkste manieren om endorfines vrij te maken. Zelfs het anticiperen van een lachbeurt, bijvoorbeeld bij het bijwonen van een comedy show, verhoogt het niveau van de endorfine. Je gevoel voor humor meenemen naar je werk, die grappige whatsapp doorsturen en overdag veel lachen is een geweldige manier om de dokter weg te houden.

De geur van vanille en lavendel wordt ook gekoppeld aan de productie van endorfine.

Studies hebben aangetoond dat pure chocolade en pittig gekruid voedsel de hersenen kunnen leiden tot het vrijkomen van endorfine. Bewaar wat geurende oliën en wat pure chocolade op je bureau voor een snelle endorfine boost tijdens de dag.

Tip voor vandaag
Boost je endorfines!


6 simpele tips om je endorfines te boosten

Het artikel Hack je gelukshormonen: Endorphine verscheen eerst op 365 Smiles in de categorie Lief voor Jezelf.

Ik wens je en dag vol kleine en grote euforietjes,

Caroline Anseeuw

Hallo, ik ben Caroline van 365 Smiles

Ik stuur elke dag een tip de wereld in om iemand blij te maken (en er zelf ook blij van te worden. Op deze pagina vind je een overzicht van alle tipos die in 2023 al verschenen zijn. En kan je GRATIS registeren om dagelijks deze korte positieve vibes in je mailbox te krijgen.

Read more from Hallo, ik ben Caroline van 365 Smiles