Tip voor 22 oktober: Maak een praatje met een buur die je (nog) niet goed kent


Wist je dat sociaal contact een van de basisbehoeften is van ons, mensen?

Het is zelfs bewezen dat als je veel sociaal contact hebt met familie, vrienden, buren, relaties je langer leeft!

Dus doe jezelf en anderen een pleziertje en start een praatje met mensen die je (nog) niet kent, bv de buur die je beleefd goedendag zegt in het voorbijgaan, maar die je verder niet kent.

Tip for today
Stop volgende keer eventjes voor een praatje. Dat geeft positieve energie voor jullie beiden.


Het is niet altijd gemakkelijk om een gesprek aan te knopen.

Herken je dit gesprek?

  • Hoe gaat het ermee?
  • Goed.
  • En met jou?
  • Ook goed. Dank je.
  • Pijnlijke stilte.

In onze blogpost vind je enkele strategieën als je niet meer goed weet wat te zeggen...


Soms gaat het niet zoals verwacht....

Tijdens een wandeling, zag ik een buur in zijn tuin werken. Het was een miezerige dag, grijs, regen, wind: niet echt winter, niet echt herfst.

Vol goede moed, positiviteit én nog meer goede intenties zei ik: “goedemorgen, slecht weer vandaag hé?”

De man (die ik niet kende) gaf me een minutenlange preek! Ik was volledig verbouwereerd. ‘Dat ik niet zo negatief mocht zijn en niet moest klagen over het weer. Dat alle mensen hetzelfde waren, altijd maar zagen, zagen, zagen. Dat ik de volgende keer eerst moest nadenken als ik iets zei over het weer. Het was herfst, wat kon ik anders verwachten? Als ik mooi weer zou verwachten, dan is er wel echt iets mis met mij…..” enzovoort enzovoort.

En ik wilde enkel een kort én vriendelijk gesprekje starten… Ik heb gezegd dat hij gelijk had, hem nog een fijne (herfst) dag gewenst en zo snel mogelijk weggewandeld zonder onbeleefd te lijken.
Gelukkig heb ik vele andere onverwachte en leuke gesprekken gehad met mensen die ik nog niet kende. Dus ik raad je zeker aan om mensen aan te spreken. Alleen heb je het misschien beter niet over het weer dan ;-).

Het artikel Maak een praatje met een buur die je (nog) niet goed kent verscheen eerst op 365 Smiles in de categorie Lief voor je buurt.


Ik wens je een mooie herfstdag,

Caroline Anseeuw

Hallo, ik ben Caroline van 365 Smiles

Ik stuur elke dag een tip de wereld in om iemand blij te maken (en er zelf ook blij van te worden. Op deze pagina vind je een overzicht van alle tipos die in 2023 al verschenen zijn. En kan je GRATIS registeren om dagelijks deze korte positieve vibes in je mailbox te krijgen.

Read more from Hallo, ik ben Caroline van 365 Smiles

Het gevoel dat je anderen geeft, zegt veel over wie je bent. Geef anderen een grote glimlach door ze een complimentje te geven. In 365 smiles geven we je dikwijls een tip rond complimenten geven. Dat is omdat het zo gemakkelijk is om met een compliment iemand blij te maken. Laatst las ik deze quote en deze vond ik heel mooi "Complimenten zijn verbale zonneschijn" (quote van Robert Orben) Een leuke manier om complimenten te geven is om een A4-tje op te hangen op een openbare plaats en mensen...

Als je ziek bent, kunnen de dagen soms een eeuwigheid duren. Ken je iemand die thuis zit en voor wie de uren voorbij kruipen? Video call hem of haar. Elkaar even zien, ook al is het niet 'live' doet plezier. Maar heb er begrip voor dat je zieke vriend(in) misschien liever zijn camera in ‘reverse’ zet en zichzelf niet wil filmen. Hij of zij zal het echter wel leuk vinden om jou te zien! Tip voor vandaagVideo call met een zieke vriend(in). Ten tijde van Corona hadden veel mensen last van een...

Ik heb lang geleden geleerd om in een relatie regelmatig deze denkoefening te maken: som – zonder lang na te denken – minstens 20 redenen op waarom je je partner én jullie relatie apprecieert. Sedertdien doe ik deze oefening elk jaar en die 20 redenen zijn er ondertussen 86 geworden. En ik weet dat ik Koen blij kan maken door deze lijst (of deeltjes ervan) met hem te delen. Tip voor vandaagVertel je partner wat je van hem/haar apprecieert. Beter nog schrijf het op en geef het af!Zoek het niet...