Je kan het moeilijk ontkennen: opvoeden is een echte uitdaging! Nu mijn kinderen prachtige jonge volwassenen zijn, zit het grootste deel van mijn ‘opvoedingstaak’ erop.

Maar ik herinner me dat, toen ze kleiner waren, elk complimentje over onze kinderen een welkom geschenk was!
Deze woorden gaven me het vertrouwen dat we dan toch niet zo slecht bezig waren als ouders. Want Man, oh man, dat wil je toch af en toe horen!

Ik ben er zeker van dat je jonge ouders heel blij maakt met een complimentje over hun opvoeding!

Tip voor vandaag
Geef een pluim aan ouders met jonge kinderen over het gedrag van hun kroost.


Benieuwd naar de 12 beste complimenten die je kan geven aan jonge ouders?

“Je kind geeft nooit op”

Ouders zijn geprogrammeerd om hun kinderen te helpen, zelfs met schijnbaar onbelangrijke dingen. Vechten tegen de drang om het voor hen te doen, in plaats van hen te laten proberen, falen en het opnieuw proberen is niet altijd gemakkelijk. Het doet dan ook deugd om te horen dat je kleintje volhardt in zijn eentje als je niet in de buurt bent.

“Goed gedaan, mama/papa”

Op een dag was ik in de supermarkt mijn kar aan het uitladen met een lange rij volle karren achter me. Sophie en Charlotte, toen 1,5, vochten om dezelfde pop. Arthur, 3, zat in de kar, en ‘hielp’ mee. Maar de eieren gleden plots uit zijn hand op de grond…

Een vriendelijke oudere dame achter ons zei toen: ‘Je doet het geweldig, mama. Het is een zware job, maar ze lijken me echt goede kinderen te zijn. Ze kon zien dat ik op springen stond. De woorden van die vrouw gaven me toen het gevoel: ‘Oké, ik ben dan toch niet zo slecht bezig.”

“Je kind is een goede vriend”

In een tijd van pestkoppen en bullies, voelt het echt goed om te horen dat je kind een goede vriend is.

“Je gaat een geweldige mama worden.”

Iedere onzeker aanstaande moeder waardeert een zelfvertrouwen-verhogend complimentje!

“Je bent zo kalm!”

Of je nu een natuurtalent bent in het creëren van orde in een door kinderen veroorzaakte chaos, of je bent een held in het kalm ‘lijken’ temidden van driftbuien en tumult, het feit dat iemand je kalmte heeft opgemerkt geeft je een duwtje in de rug.

“Hoe doe je het toch?”

Een moeder is de hele dag bezig met regelen, organiseren en zoeken van een goede balans. Dus als iemand die jongleer vaardigheden prijst, betekent dat de wereld!

“Ik hou van de manier waarop je met je kinderen praat.”

Met de dagelijkse stress van werk en school, en vliegen naar alle activiteiten, is het maar al te gemakkelijk om afwijzend of kort tegen je kind te zijn, om orders te blaffen in de hoop boven het lawaai uit te komen. Dus het is hartverwarmend dat iemand een pluim geeft wanneer we warm en liefdevol tegen onze kinderen spreken.

“Hij/zij is erg attent voor de anderen.”

Het is geweldig om te horen dat je kinderen aardig en empathisch zijn voor anderen,

“Je kinderen zijn zo beleefd.”

Ik vroeg me soms af of ik dieren opvoedde in plaats van kinderen. 1000 keer moest ik ze eraan herinneren om beleefd te zijn en wat respect te tonen. Als ik dan hoorde dat andere mensen onder de indruk waren van hun manieren, weet ik dat die 1000 keer nog niet zo verkeerd waren.

“Uw zoon/dochter heeft een kind-mens van me gemaakt.”

Kinderen zijn luidruchtig. Druk. Uitputtend. Duur. Sommige mensen vinden dat gewoon niet leuk en zweren om zelf nooit kinderen te nemen. Als je dan hoort dat zo’n overtuigde nonkid-mens toch zijn/haar Mini Cooper wil ruilen voor een minibusje dan is dat een reuze compliment!

“Je geeft je kinderen de vrijheid om zichzelf te zijn.”

De meeste liefhebbende ouders vinden het vrij gemakkelijk om met de sterke punten van hun kind om te gaan. Maar omgaan met karaktereigenschappen waar we ons niet mee kunnen identificeren, of ze nu negatief zijn of gewoon anders zijn dan wij, kan moeilijk zijn. Ouders prijzen voor de moed die ze hebben om dit te doen, zal hun hart verwarmen.

“Jij bent een Super papa/Super mama!”

Het artikel Geef ouders een pluim over het gedrag van hun kinderen verscheen eerst op 365 Smiles in de categorie complimentjes.


Ik wens je een dag vol heerlijke lach!

Caroline Anseeuw

Hallo, ik ben Caroline van 365 Smiles

Ik stuur elke dag een tip de wereld in om iemand blij te maken (en er zelf ook blij van te worden. Op deze pagina vind je een overzicht van alle tipos die in 2023 al verschenen zijn. En kan je GRATIS registeren om dagelijks deze korte positieve vibes in je mailbox te krijgen.

Read more from Hallo, ik ben Caroline van 365 Smiles